• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/engelliasansorsistemleri/
  • https://twitter.com/AsansrCenka
ELEGANT HOMELİFT
HOMELİFT BETA

Makale

 EV ASANSÖRÜ (HOMELİFT)
Ev Asansörleri çok katlı daire içleri için tasarlanmış isteğe göre minimize edilebilir asansör çeşididir. Sistem ev içerisinde çalışmaya uygun olacak şekilde gerek ses,gerek ölçülendirme, gerekse daire tavan yükseklikleri gibi kısıtlamalara uygun halde olmalıdır. Ev asansörü için çukur dibi (pit) 10 cm son kat yüksekliği ise 2.5 metre olmalıdır. en ve boy ölçüleri müşterinin belirlemiş olduğu veya ihtiyacına göre ebatlandırılabilir olmalıdır. Ev asansörleri için örnek çizime ulaşım sağlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için lütfen buraya tıklayınız

Engelli Asansörü Nedir?

 

Engelli Asansörü; gerek kamusal yapılarda, gerekse özel kullanım için yapılarda bulunan kod farklılıklarını aşmak amaçlı tasarlanmış asansörlerdir.

 

Engelli Asansör çeşitleri nelerdir?

 

Engelli Asansörleri: Açık Tip Dikey Platform, Kapalı Tip Dikey Platform ,Merdiven Tipi Platform , Asansör (Trabzan Lift), Koltuklu Merdiven Asansörü ,Paletli Merdiven Tırmanıcılar ,Havuz Lift ,Seyyar Lift gibi ana başlıklar altında opsiyonel farklılıklara sahip asansörlerdir.

 

 

Açık Tip Engelli Asansörü nedir?

 

 

Açık Tip Engelli Platform Asansörleri; kamuya ait yapılarda 2 metre yi aşmayan , özel mülkiyetlerde ise 3 metre yükseltilerde, hidrolik veya vida tahrikli olarak çalışır.  Sağ veya sol tarafa konumlandırılan sütun içerisinde klavuz raylar, taşıyıcı karkas, motor, kumanda panosu vs. gibi unsurları içerisinde barındırır. Platform kabini 80 cm küpeşte yüksekliği ile çevrilidir. Kabin içerisinde bulunan buton, panelinde yukarı ve aşağı hareket butonları bulunmaktadır. Kabine biniş (aşağı durak) tarafında manuel, otomatik kapı veya otomatik rampa vasıtası ile geri kaçış önlenmektedir. Asansör yukarı kat hizasına gelişi, hareket swiçler vasıtası ile otomatik olarak sonlandırılmakta ve kat kapısı, otomatik kilit emniyeti açılmaktadır. Platform aşağı yön esnasında taban altı sıkışma emniyeti için hareket sensörlü bir mekanizma bulunmakta ve hareketi sonlandırmaktadır. Platform Asansörler 0,15/ms hızı aşmayacak şekilde, makina emniyet yönetmeliğine uygun olarak tasarlanmalıdır. Platform kaplamaları mekanizma,taban altı,kabin duvarları gibi noktaları emniyet,estetik ve mekanizmaları korumak maksadı ile ihmal edilmemelidir.

 

 

Kapalı Tip Engelli Asansörü nedir?

 

Kapalı Tip Engelli Platform Asansörleri; 9 metre seyir mesafesine kadar kullanılabilen, hidrolik tahrikli olarak çalışmaktadır. Platform mekanizması sağ,sol veya giriş noktasının karşısında bulunabilir. Sistem çelik konstürüksiyon sistemi ile kuyu oluşturularak isteğe göre cam,alüminyum kompozit veya sac ile kaplanabilmektedir. Tüm gereksinimler kompakt bir tasarım ile modüler olarak oluşturulmuştur. Kabin yan duvarları en az 2 metre yükseklikte olmalıdır. Kabin üstü mutlaka bir tavan ile çerçevelenmeli ve aydınlatılmalıdır. Kabin içerisinde tutunma barı,buton paneli ve aydınlatma gibi gereksinimleri barındırmaktadır. Sistem taban kalınlığı (10cm) avantajı dolayısı ile kuyusuz asansör olarakta adlandırılmaktadır. Giriş ve çıkış yönü ihtiyaca göre mekanizma yönü dışında üç yönden de diagonal olarak sağlanabilmektedir. Bu hususta tekerlekli sandalyenin kabin içinde manevrası düşünülerek ölçülendirilmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Platform kabin içi ölçüleri, kamu binaları için 90x120 cm’den az olmayacak şekilde projelendirilmelidir. Kapalı tip platformlarda çatı mutlaka eyimli olarak yapılmalı ve dış ortam şartlarına uygun olarak ESB boya veya satine paslanmaz ile kaplanmalıdır.

 

 

Merdiven Platform Asansörü (Trabzan Lift) nedir?

 

Merdiven Platform Asansörü Dikey Sistemler; elverişli olmayan yapıların merdivenlerinde iyi bir alternatif olarak kullanılır. Sistem, kendi boru vb.  Küpeşte rayı üzerinde kramayer dişlide tırmanma yöntemi ile çalışır. Platform ihtiyaç halinde açılıp kapanabilen yapısı olmasından dolayı merdiven de minimum yer kaplamaktdadır. Platform giriş ve çıkışlarında otomatik kol bariyer ve otomatik rampa bulunmakta ve geri kaçmayı önlemektedir. Platform rampalarında ve alt plakada bulunan sensörler sayesinde sıkışma emniyetini sağlamaktadır. Sistem, tüm engelli asansörlerinde olduğu gibi Totman Pensibi (basıldığı sürece hareket) sistemi ile çalışmaktadır. Platform, park konumlarında akü şarj noktaları bulunmakta ve bu sayede kullanıma sürekli hazır olarak akü beslemesi ile çalışmaktadır. Bu özelliğinden dolayı elektrik kesintilerinde sürüş sonlanmadan devam edebilmektedir. Sistem kendi içerisinde düz ve dönüşlü merdivenlere göre ikiye ayrılmaktadır. Bu konu fiyatlandırma açısından önemli olduğu için fiyat taleplerinizde proje veya görseli ilgili firmayla mutlaka paylaşmanız önerilir.

 

 

Koltuklu Merdiven Asansörü nedir?

 

Koltuklu Merdiven Asansörü; merdiven çıkmakta zorlanan hastalar veya yaşlılar için ideal bir çözümdür. Genel olarak çok katlı daire içlerinde gerek düz, gerekse döner merdivenler üzerinde, joistik veya uzaktan kumanda ile kullanım imkanı sunmaktadır. Sistem katlabilir kolçak, koltuk ve ayaklığı sayesinde kullanım dışında minimum yer kaplamaktadır. Fiyatlandırma için ilgili firma ile proje veya görsel paylaşmanız önerilmektedir.

 

 

Seyyar Engelli Lifti nedir?

 

Seyyar Liftler; genelde sabit asansörlerin yapı trafiğini etkileyeceği noktalarda, kullanım haricinde  cihazın transferini sağlayarak, yer işgali açısından avantaj sunmaktadır. Seyyar Liftler, genel olarak makaslı tahrik sistemi kullanılarak sütun mekanizması olmadan ölçüsel avantajlar sağlamaktadır.

Genel olarak sahneler,nikah salonları,toplantı salonları vb. gibi yerlerde kullanılmaktadır.

 

 

Havuz Lift nedir?

 

Havuz Liftleri; engelli veya hareket zorluğu çeken insanların havuzlara iniş ve çıkışı için tasarlanmış, seyyar veya sabit modelli havuz asansörleridir. Sabit tip havuz asansörleri, elektriksel hiçbir unsur olmaksızın tamamen su ile çalışmaktadır. 4-6  bar su basıncı ile 200,250,300 kg taşıma kapasitesine ulaşabilmektedir.  Sistem tamamen paslanmaz gövde ve aksesuarlardan imal edilmelidir.

 

Ev Asansörü (Homelift) nedir?

 

 

 

Ev Asansörü, Homelift, Villa Asansörü, Dublex Daire Asansörü gibi terimlerle de adlandırılmaktadır. Genel olarak çok katlı müstakil yapılar veya çok katlı daireler de kullanılmaktadır. Ev asansörü normal bir bina asansörüne göre daha dar alanlara uygulanabilmesi açısından, ölçüsel anlamda avantajlar sağlamaktadır. Kuyu dibi boşluğu gereksinimi minimum boyutlarda olması sebebi ile çukur açma işlemi gerektirmemektedir. Ev asansörleri kompakt ve modüler çelik konstürüksiyon sistemi ile çerçevelenir. Çelik etrafı kaplaması olarak cam veya kompozit kaplama seçenekleri mevcuttur. Asansör montajı için kullanılacak tüm gereksinimler bu şaft içerisine montajlanmaktadır. Ev asansörü için proje aşamasında olan bir yapıya Homelift çizim desteği talep etmelisiniz. İmalat için durak sayısı, en ve boy ölçüleri, giriş-çıkış yönü gibi bilgilerin firmayla paylaşılması durumunda bir fiyatlandırma yapılmaktadır. Ev asansörleri standart olarak 0,15 m/sn hız ile çalışır. İsteğe göre 0,30 m/sn hıza ulaşabilmektedir.

 

Ev Asansörü yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz ?

  

    Yapınızda bir ev asansörü düşündüğünüzde, ilk olarak ölçüsel anlamda rahat kullanım sağlayabilecek bir proje düşünmelisiniz. Asansör için yeterli bir alanınız mevcut ise bir tekerlekli sandalyenin sığacağı boyutlarda olmasıda önemli bir avantajdır. Asansörde gerekli çukur derinliği 10 cm’dir. Bu derinliğe ulaşılabilmesi düz bir giriş sağlayamak açısından avantajlı olacaktır. Çukur açma işleminin yapılamaması durumunda, 10 cm bir yükselti eşiğiyle asansöre binmeniz mümkün olacaktır. Elektriksel olarak binada 3 fazlı bir tesisat mevcut ise, asansörü bu standartta siperiş etmeniz motor sistemi için bir artı olacaktır. 3 faz olamayan binalarda 220 volt ile çalışan motor sistemi de mevcuttur.


.

1-Cenka asansör firmasının tarihçesinden bahseder misiniz?

Uzun yıllar süren mesleki tecrübelerden sonra, 1996 yılında Cenka Asansör Sistemleri olarak kurulmuştur.

Dikey taşıma sistemlerinde Asansör, Yürüyen Merdiven, Engelli Asansörleri konularında faaliyet gösteren firmamız, kısa zamanda başarılı projelere imza atmış  Türkiye ve çevresinde güvenilir ve aranır bir şirket haline gelmiştir.

Firmamız 2012 yılına girerken, kurum kimliği ve yeni yapılandırma çalışmaları çerçevesinde, kaliteli hizmeti arttırmak maksadı ile ürün gruplandırma adı altında İnsan Asansörleri, Yük Asansörleri, Hidrolik Asansörler ve Engelli Asansörleri başlığı altında gruplandırılmış ve kalitesin arttırmıştır.

Firmamız Trafik Analizi, Ölçülendirme, Maliyet Analizleri gibi aşamalardan başlayan ve satış sonrası servis ile devam eden; Proje, Taahhüt, İmalat, Montaj, Bakım ve Paket Asansör satışı hizmetleri vermektedir.

Bu alanda uzun soluklu teknolojik çözümler üretmeye sizler sayesinde devam edeceğiz.

 

2-Daha iyi hizmet vermek için neler yapıyorsunuz?

Müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için eleştiri tavsiye ve empatiye duyarlı olmak gerektiğine inanıyoruz ve bu doğrultuda ilerliyoruz.

3-Firmanızın tercih edilme sebebi nedir?

Kalite öncelikli müşteri memnuniyetine odaklandığımız için  tercih ediliyoruz ve tabi ki hizmet sonrasında göstermiş olduğumuz özveri yine tercih edilmemizdeki sebeplerden diye düşünüyorum. Müşterimizle olan irtibatımız işin teslimi ile tekrar başlamakta. Asansörün geri hizmeti konusu aslında imalat süreci ve montaj safhası kadar mühim. Hiçbir müşterimizden işin montajı sonrasında ilgisizlik şikayeti almak istemeyiz, bu konu gerçek ten üzerine titrediğimiz bir konu.

4-2016 yılında yeni projeleriniz olacak mı? Olacak ise bahseder misiniz?

Elbette devam edecek ülkemizi bu sektörde dışa bağımlılıktan kurtarana kadar yeni ürünler imal etmeye devam edeceğiz ve sonrasında da yeni argelerle yurt dışı pazarının ilgisini çekebilecek ürünlerde bunu takip edecektir.

5-Ürün yelpazenizden bahseder misiniz?

Engelli asansör ve transfer sistemleri konusunda müşterilerimizin her ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Dikey sistemler başta olmak üzere merdiven çözümleri, havuz liftleri, seyyar platformlar gibi birçok sınıfta hizmetlerimiz devam ediyor. Ev asansörleri için geliştirmiş olduğumuz ürünler oldukça dikkat çekti ve bu konuda gerçekten başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

6- Son olarak eklemek istedikleriniz?

 Ülkemiz engelli ürünleri konusunda biraz geç kalmış bir atak sergilemiş olsa da bugün içinde bulunduğumuz durum geleceğe umutla bakmamıza yeterli. Bundan sonra biz imalatçılara düşen ürünleri geliştirmek olduğu gibi vatandaşlarımıza düşen görev ise farkındalıklarımızı üst seviyelere ulaştırıp engelli kardeşlerimizin önünde hiçbir engel bırakmayana kadar mücadele etmektir.





Engelli ve Yaşlılar İçin Kentsel Çözümler - Tellal, Mayıs 2014

Ülkemizde 18-24 Mart Yaşlılar, 10-16 Mayıs ise Engelliler haftası olarak belirlenmiştir. Bu haftalarda başta eğitim kurumları olmak üzere çeşitli kuruluşlarda, yaşlı ve engellilere yönelik etkinlikler düzenlenmektedir. Tellal’in okumakta olduğunuz yeni sayısında bu özel haftaları göz önünde bulundurarak yaşlı ve engellilerin kentsel alanlarda yaşamakta oldukları sorunlar çerçevesinde bir çalışma yaptık.

“Engelli” sözcüğü, bir kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendine yapması gereken işleri, bedensel veya ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma herhangi bir noksanlık sonucu yapamayan kişiler için kullanılmaktadır. Kaynağı ya da sebebi ne olursa olsun tüm engelli kişilerin ortak sorunu, toplumsal yaşama uyum sağlamada ve günlük gereksinimlerini karşılamakta güçlük yaşamalarıdır. Bu nedenle korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Engelli nüfusun dünya nüfusuna oranı %10 (Yaklaşık 650 Milyon) iken Türkiye’de bu oran %12’dir (Yaklaşık 8.5 Milyon). Nisan 2013’te kabul edilen 6462 Sayılı Kanun ile ilgili kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerde yer alan “Özürlü” ifadesi yerine “Engelli” ifadesinin kullanılması karara bağlanmıştır. Engelliler gibi temel ihtiyaçlarını karşılama ve günlük hayata uyum aşamalarında sorunlar yaşayan bir diğer kesim de yaşlı kişilerdir. Yaşlılık, insanın yaşam bölümlerinden sonuncusu olarak ifade edilebilir ancak kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği için bu dönemi ifade eden bir yaş sınırı belirtmek mümkün değildir.  Son yüzyılda gelişen sağlık imkanları ve iyileştirilen bakım süreçleri ile yaşlı nüfus oldukça artmıştır. Bugün dünya nüfusunun %10’unu 65 ve üzeri yaşlardaki bireyler oluşturmaktadır. Doğal bir süreç olan yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan fiziksel değişiklikler birçok sorunu da beraberinde getirmektedir.  Yaşlanma sürecindeki insanlar, bu süreçte ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik sorunları nedeniyle desteğe ihtiyaç duyabilmektedir.

Karşılaşılan Sorunlar

Engelli ve yaşlıların günlük hayatta karşılaştıkları olumsuzlukların büyük bölümü ulaşım, fiziksel koşullar ve konut gibi faktörlerdir. Bu sorunların tamamı doğru kent planlamaları ve mimari çözümler üretilerek iyileştirilebilecek niteliktedir.

Kentsel alan ifadesi; konut, işyeri, okul gibi yapılar, parklar ve bahçeler, yollar ve ulaşım araçları gibi ortak alanlar olmak üzere oldukça geniş bir alanı temsil etmektedir. Kamu binaları, alışveriş merkezleri, hastaneler, oteller, konutlar, okullar, turistik tesisler, yollar, parklar ve bahçeler, ulaşım araçları ve bunun gibi daha birçok alanda, yaşlı ve engellilerin topluma katılmasını engelleyen unsurlar bulunmaktadır. Kentsel alanda engelli ve yaşlılar için sorun çıkaran unsurlara örnek olarak; dik merdivenler, dar kapılar, bozuk yüzeyli ve yüksek kaldırımlar, engebeli yollar, güvenlik tedbiri alınmayan alt yapı çalışmaları, yaşlı ve engellilerin kullanımına uygun olmayan tuvaletler, asansörler, turnikeler, döner kapılar ile gerekli uyarıcılar olmadığı için yaşlı ve engellilere hizmet edemeyen toplu taşıma araçlarını sayabiliriz. Ülkemizde yaşlı ve engellilerin bu alanlarda kolay hareket etmesini sağlayacak yeterli düzenlemeler yapılmamıştır.

Ülkemizde engelli ve yaşlılar için rampa ya da asansör olmadan yapılan geçitler, uygun olmayan kaldırımlar ve bozuk yüzeyli yollardan çok daha önemli bir sorun bulunmaktadır. Belki de tüm bu sorunların temel nedeni, yaşlı ve engellilerin de toplumun bir parçası olduğunu görmezden gelmeye devam ederek; yaya geçitlerinde karşıya geçmelerini bekleyecek kadar sabır gösteremeyen, alışveriş merkezlerinde engelliler için ayrılan yerlere ya da kaldırımlara araçlarını park etmekte sakınca görmeyen toplumsal bakış açısıdır. Bu sorunun giderilmesi de şüphesiz eğitim ile ilgilidir.  Yaşlı ve engellilerin daha kolay hareket etmesi için;  yollar, caddeler, sokaklar, meskenler, kamu kuruluşları, alışveriş merkezleri, iş merkezleri, yeşil alanlar, eğitim tesisleri, sağlık tesisleri, kültürel tesisler ve dini yapılar gibi kenti oluşturan unsurların tümünde gerekli planlamalar yapılmalıdır. Kentsel alanlarda kullanılan tuvalet, durak, çöp kutuları, banklar gibi alanlar da yaşlı ve engelliler düşünülerek tasarlanmalıdır. Ulaşım imkanları düşünülerek otobüs, metro, tren, tramvay gibi toplu taşıma araçlarının yaşlı ve engellilerin faydalanabileceği şekilde tasarlanması gerektiği unutulmamalıdır.

İlgili Yasal Düzenlemeler Nasıl?

Anayasamızın 61. maddesinde “Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır” ifadesi yer almaktadır. 2010 yılında gerçekleştirilen referandum ile de Anayasanın 10. maddesine  “Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz “ ibaresi eklenmiştir.

Bunun dışında engellilerin istihdamı, eğitimi, rehabilitasyonu, devlet memuru olmaları gibi konularda çeşitli yasalar yürürlüğe girmiştir. Ancak engellilerin kentsel alanda karşılaştıkları sorunlara ilişkin ilk düzenleme 1997 yılında yürürlüğe giren İmar Yasası olmuştur. Nisan 1999'da Türk Standartları Enstitüsü'nce (TSE) hazırlanan “Şehir İçi Yollar – Özürlü ve Yaşlılar İçin Sokak, Cadde, Meydan ve Yollarda Yapısal Önlemler ve İşaretlemelerin Tasarım Kuralları” standardı kentsel alanlara ilişkin proje hazırlayanlar için rehber nitelikte bir çalışma olmuştur. Farklı yasaların içinde dağınık olarak bulunan engellilere yönelik kanunlar, 2005’te çıkarılan 5378 Sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun“ ile bir bütünlük kazanmıştır.

Yasal düzenlemeler bazında değerlendirildiğinde ülkemizin de gelişmiş ülkelerle aynı düzeyde olduğu görülmektedir. Ancak bu ülkeler ile ülkemiz arasındaki temel fark bu yasaların uygulanması noktasında ortaya çıkmaktadır. Tüm dünyada, yaşlı ve engellilerle ilgili olarak yapılan düzenlemelerde öne çıkan kavram “Ulaşılabilirlik” ifadesidir. Bu ifade ile anlatılmak istenen; yaşlı ve engellilerin günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri, işlerine gidip gelebilmeleri, sosyal, kültürel, spor, sağlık, dini faaliyetler gibi aktivitelere katılabilmeleri için gerekli uygulamaların yapılmasıdır.

Kentsel alanlarda yaşlı ve engellilerin hareketini kolaylaştırıcı tedbirlerin alınması ve yollardaki engellerin kaldırılması her zaman temel kural olmuştur. Aynı şekilde konut ve kamusal binalarda da ulaşabilirliği göz önünde bulunduran uygulamalara yer verilmelidir.

5378 Sayılı kanunda da; resmi binaların, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar,   spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların” engellilere uygun hale getirilmesi öngörülmektedir.  Yine ilgili kanunda umuma açık hizmet veren her türlü yapının 2005 yılından itibaren 7 yıl içerisinde engellilerin erişimine uygun hale getirileceği belirtilmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte mimari projelerde rampa, engelli asansörü, engelli tuvaleti gibi unsurlara planlamalarda mutlak yer verilmeye başlanmıştır. Ancak kentsel alandaki uygulamalar çoğu zaman işlevsel olmaktan ziyade sadece yapmış olmak için yapılan görme engellilere yönelik kaldırımların ötesine geçememiştir. Büyük şehirlerimizde görme engelliler için kaldırımlara yapılan sarı şeritlere ilişkin birçok hatalı uygulama görmek mümkündür.

Yaşlı ve Engellilere Özel Projeler

Yaşlı ve engelliler için kentsel alanlar içinde değerlendirilerek uygun şartlarda düzenlenmesi gereken en önemli alan konutlardır.  Günlük yaşamları içerisinde, vakitlerinin çoğunu geçirmekte oldukları konutlarında, temel ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmek tüm bireylerin temel hakkı olmakla birlikte, yaşlı ve engellilerin uygun niteliklere sahip konutlarda yaşamaları günümüz şartlarında çok mümkün olmamaktadır.

Öncelikle alışveriş, eğitim, sağlık, bankacılık hizmetlerine erişimin kolay olduğu bir bölge de yaşıyor olmak yaşlı ve engelliler için büyük önem taşımaktadır.  Buna göre, kentsel yaşam alanları ile konut arasında yaşlı ve engellilerin kolaylıkla bağlantı kurabilecekleri planlamalar yapılarak, uygulanmalıdır. Bina girişleri, asansör ve koridor genişlikleri, rampaların eğimleri, konutların içinde kullanılan kapıların ebatları, banyo-tuvalet ölçüleri, mutfak ekipmanları, elektrik-su tesisatları gibi unsurlar TSE tarafından belirlenen standartlara uygun olmalıdır. Tüm bu detaylar planlamalarda belirtilmiş olsa da proje ve inşaatların standartlara uygunluğu iyi denetlenmelidir.

Ülkemizde kamu ve özel sektör tarafından yaşlı ve engellilere yönelik bakım ve rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir. Bu amaçla kullanılmakta olan binalar ve hastaneler, mimari uygulamaların standartlara en uygun olduğu yapılardır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak 57 ilde hizmet vermekte olan 109 huzurevi bulunmaktadır.  Kamunun yanı sıra özel 130, belediye, dernek ve vakıflara ait 58 huzurevi ile birlikte yaklaşık 20 bin kişiye hizmet verilmektedir. Yine kamuya bağlı 84 Özel Bakım Merkezi’nde yaklaşık 6 bin, özel 150 Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde de 15 bin engelliye yönelik hizmet verilmektedir.

Yaşlı ve engelliler için kamunun yanı sıra yerel yönetimler, üniversiteler, ilgili dernek ve vakıflar gibi sivil toplum kuruluşları tarafından da önemli çalışmalar yapılmaktadır. Yaşlı ve engelliler için rehabilitasyon çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Konya Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Yaşlı ve Engelli Bakım, Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEBAM) ülkemiz için bir ilk niteliğindedir.  100 bin metrekarelik alana inşa edilmesi planlanan YEBAM’da 160 yaşlı ve 320 engelli için konut alanlarının yanı sıra hobi ve diğer sosyal alanların da bulunması planlanmıştır.

Pendik Belediyesi de engelliler için özel olarak tasarlanacak evlerin üretimini teşvik amacıyla, 20 bağımsız bölümden fazla olan projelerde toplam daire sayısının yüzde 5’inin engelliler için özel olarak tasarlanması ve indirimli satılması şartıyla iskan ve ruhsat ücretlerinde  yüzde 20 oranında indirim uygulamayı taahhüt etmiştir.

Engellilere yönelik faaliyetler gerçekleştiren sivil toplum kuruluşlarının da benzer çalışmaları bulunmaktadır.

Engelli ve yaşlılar için gerçekleştirilen bu tür projelerin planlanmaya başlaması ülkemiz adına sevindirici olmakla birlikte yeterli değildir.  Kamu binalarında son yıllarda yapılan çalışmalarla nispeten ilerleme kaydedilmiştir. Ancak özellikle konut projeleri geliştirilirken bu konuya daha çok özen gösterilmelidir. Ülke nüfusunun %8’inin 65 yaşın üzerinde , %12’sinin de engelli olduğu düşünüldüğünde; yaşlı ve engelli kişilere uygun koşulların sağlanacağı konutlara talebin büyük olması beklenebilir. Bu talep yoğunluğuna bağlı olarak, yaşlı ve engelli kişilere uygun koşulları sağlayan konutların değeri de artacaktır.

 

 

İlgili Terimler:

Ev Asansörü,ev tipi Asansör,ev içi asansör,villa asansörü,müstakil ev asansörü,panaromik ev asansörü,camlı ev asansörü ve homelift gibi terimlerle adlandırılabilmekte'dir. Ev asansörü fiyatları,ev asansörü ölçüleri,müstakil ev asansörleri,dubleks ev içi asansör fiyatları,dubleks daire için asansör,ev içi engelli asansörü.basit ev asansörü
dubleks ev asansörü,dublex ev asansörü,dış cephe ev asansörü,dış ortam ev asansörü,dışarıdan ev asansörü,engelli ev asansörü,ev asansör maliyeti,ev asansör sistemleri,ev asansör çeşitleri,ev asansörü,ev asansörü fiyatları,ev asansörü istanbul,ev asansörü resmi,ev asansörü web,ev asansörü zararlı mı,ev asansörü zorunluluğu,ev asansörü ölçüleri,ev asansörü ücreti,ev balkon asansörü,ev dışı asansör,ev dışı asansör fiyatları,ev dışından asansör,ev içi asansör fiyat listesi,ev içi asansör fiyatları,ev içi asansör modelleri,ev içi asansör sistemleri,ev içi asansör sistemleri fiyatları,ev içi asansör ölçüleri,ev içi asansörler,ev içi asansörü,ev içi engelli asansörü,ev içi kat asansörü,ev tipi asansör fiyatları,ev tipi asansör ölçüleri,ev tipi engelli asansörü,ev tipi hasta asansörü,hidrolik ev asansörü,homelift ev asansörü,homelift ev asansörü fiyatları,küçük ev asansörü,müstakil ev asansörleri fiyatları,dubleks ev asansörleri,dubleks ev asansörleri fiyatları,dublex ev asansörleri,dublex ev asansörleri fiyatları,dışarıdan ev asansörleri,ev asansörlerev asansörleri,ev asansörleri fiyatları,ev asansörleri listesi,ev asansörleri ürünleri,ev asansörü istanbul,ev balkon asansörü,ev dışı asansör,ev dışından asansör,ev içi asansör,ev içi asansör sistemi,ev içi asansör sistemleri,hidrolik ev asansörleri,ascensor de la casa,huise,ascenseur de maison,дом лифт,رفع المنزل,מעלית ביתית,ascenseur pour handicapés,رفع المعوقين,engelli asansör,engelli asansörü,engelli asansörleri,engelli asasör sistemleri,özürlü asansörü,hidrolik engelli asansörü,engelli asansör fiyatları,engelli asansör ölçüleri,engelli asansör teknolojileri,engelli asansör imalatı,ev asansörü imalatı,ev tipi asansör modelleri,asansör,elevator,asansör fiyat,homelift fiyat,cenkahomelift,evasansörücenka,cenka ev asansörü,koltuklu asansör,merdiven asansörü,merdiven platformu,trabzan lift,camlı ev asansörü,pabaromik ev tipi asansör,otomatik ev asansörü,cenka,daire içi asansör fiyatları,basit tip ev asansörü,küçük tip ev asansörü,cenka ev asansörü sistemleri,ev asansörü muğla,ev asansörü istanbul,ev asansörü ankara,ev asansörü izmir,ev asansörü adana,ev asansörü eskişehir,ev asansörü antalya,ev asansörü yapan firmalar,ev asansörü imalatı yapan firmalar,

 ev asansörü ölçü,ev asansörü ölçü dwg,ev asansörü ölçü pdf,homelift ölçü dwg,en küçük ev asansörü ölçüleri,
REFERANSLARIMIZ

REFERANSLARIMIZ