GönderenKonu: Frekans Kontrolüü Engelli Asansör Şartnamesi  (Okunma sayısı 2616 defa)

iicengiz

  • Yetkilendirilmiş Üye
  • İleti: 21
  • Üyelik Tarihi: 14-10-2013
Frekans Kontrolüü Engelli Asansör Şartnamesi
Tarih : 14-10-2013 Saat : 23:20
Frekans Kontrolüü Engelli Asansör ŞartnamesiPDFYazdıre-Posta

Frekans Kontrolüü Engelli Asansör Şartnamesi

 

95/16/AT Asansör Yönetmeliği ile TSE 863 ve 8237 (Nisan 1995) Standartlarına uygun “Yürüme Özürlü İnsan Asansörü” İmal ve Montajı için aşağıdaki özellikler sağlanacaktır.

 

1- Yük : 630 kg Anma yüklü

2- Asansör Adedi : 1 Adet

3- Makine Dairesi : Asansör Kuyusu üstünde

4- Seyir Yüksekliği : Onaylı projesine göre

5- Ana durak : Onaylı Projesine göre

6- Kuyu Ölçüleri : TSE’ ye ve İmar Yönetmeliğine uygun

7- Makine – Motor : CE Sertifikalı ve projesine uygun güçlü

8- Makine – Motor Şasesi : 100’ lük NPU ile imal edilecek (NPU’ ların beton zemine bakan yüzleri, 6 adet Kauçuk takoz ile montajlı olacaktır) ve Motor Saptırma Kasnağı dış yüzü ile tabliye betonu üstü arasında en az 5 cm. olacak tarzda Saptırma Kasnağı Motor Miline monte edilecek ve Saptırma Kasnağı 5 Kanallı olacaktır.

9- Hız : 1,00 mt/sn Kademesiz hız ayarı (Frekans Kontrollü – VF)

10- Hız Regülatörü : CE Sertifikalı, çift yönle, 1 mt/sn hızlı ve halat üzerinde uzama kontağı (kuyu dibinde) ve6 mm çaplı halatı olacaktır.

11- Kumanda Tablosu : 1,5 mm DKP sactan imal edilecektir. Elektrostatik toz boyalı, Yanmaz Kablo Kanallı, TSE’ li kablolar ile AOS, Kontaktör, Klemens vs bağlantıları yapılmış ve tüm kumanda devre kartları CE Belgele olmak üzere ve nötr ile topraklama baralı “Kumanda tablosu” imal edilecek ve Makine Dairesindeki yerine (sıva üstü tablo olarak) monte edilecektir.

Kumanda Tablosu toplamalı kumandalı (SELEKTİF) olacak ve CE’ li Kumanda Kartları üzerindeki ekranda çeşitli bilgiler verilecek, program yapılabilecek, elektrik kesildiğinde ekranda asansörün hangi katta olduğu belirlenecek ve Kumanda Panosununda CE Belgesi ibraz edilecektir.

12- Hız Kontrol Cihazı (VF) : CE Sertifikalı, yedek parçası ve teknik servis garantisi olan kapalı çevrim çalışan özellikli malzeme olacaktır.

13- Kata Getirme Sistemi : Elektrik Enerjisi kesildiği zaman; Asansör en yakın kata (aşağı veya yukarı) getirilecek ve kapılar otomatik olarak açılıp asansörün emniyetle tahliyesini sağlayacak özellikli olacaktır. Ayrıca Kata Getirme CE Sertifikası, yedek parçası ve teknik servis garantisi olacaktır.

14- Halat : SEALE Tipli, CE Belgeli, Kendir özlü, 5 adet ve Asansör Mukavemet Hesaplarına uygun en az 10 mm çaplı (KABİN) olacaktır.

15- Halat Şişeleri : TSE Belgeli, pik döküm, çift somunlu, pimli olacaktır.

16- Ağırlık Şasesi : 100’ lük NPU veya 4 mm. kalınlıklı sactan imal edilecek ve cıvatalı (galvaniz) imalat yapılacaktır.

17- Ağırlıklar : Pik döküm veya demir kütük kullanılacaktır.

18- Ray Konsolları :En az 6 mm kalınlığında (Konsol Mesafesi cm) sac veya köşebentten (galvanizli) oval delikli olarak imal ve montaj (beton veya çelik konstrüksiyona) edilecektir. Ray Konsolları, Kaynak Kullanılmadan galvaniz cıvatalar ile montajlı (Mukavemet Hesaplarına uygun olarak en az 150 cmmesafeli) olacaktır.(İşaretli yerlere)

19- Ray Tırnağı : Döğme döküm veya en az 5 mm kalınlıklı galvaniz sactan imal edilecektir. Tırnağın raya montajında ise havşa başlı 8,8 kalite galvaniz cıvata kullanılacaktır.

20- Civatalar : Ray eklerinde veya asansörün çeşitli yerlerinde kullanılacak civatalar, TSE Standartlarına ve Asansör Mukavemet Hesaplarına uygun özellikli (8,8 kalite – galvanizli) olacaktır.

21- Raylar : Kabin ve karşı ağırlık rayları, TSE 4789 Standartlarına uygun ve Asansör Mukavemet Hesapları neticesinde bulunan ebatlı (Mesela 90x75x16 mm – 70x70x 9 mm) ve CE – TSE Belgeli malzeme olacaktır.

22- Revizyon Seti: 2 mm kalınlıklı sactan imal edilecek ve Elektrostatik toz boyalı olacaktır. Yanmaz ve geçmeli klemensler kullanılarak tüm kablo bağlantıları yapılacaktır. Acil Aydınlatma – Alarm – Acil Stop, Kabin üstü Aydınlatma ve El Kumandası (Anahtar butonlu ve Kilitsiz olacak, yön butonları ile işaretler üzerinde olacak – Kablo uzunluğu en az 3 mt) olacaktır.

23- Kabin : 2 mm kalınlıklı sactan imal edilecek, elektrostatik toz boya veya galvanizli (Cr Ni 304) sac kullanılacak ve kabin içindeki bazı mahaller [Köşeler, giriş pervazı, tavan, el tutamakları ve laminat araları] satine paslanmaz çelik (Cr Ni 304) olacaktır. Tavan en direk aydınlatma armatürlü (spot kullanılmayacak) olacak ve taban ise linelyum plastik kaplamalı (Taban sacı ile arasıda 12 cm kalınlıklı MDF taban) olacaktır. Eni 40 cm olan 4 mm kalınlıklı tam boy kristal ayna (giriş kapısı karşısında) olacak kabinde ayrıca aşırı yük (sesli ve görsel), Merkezi ses yayın hoparlörü, telefon hattı ve ahizesi, uygun kapasiteli havalandırmaları ve butoniyer tablosu (kapı açma kapama, aşağı – yukarı kumanda, alarm butonarı vs) paslanmaz çelikten imal edilip kabin içine monte edilecektir.

24- Kabin Süspansiyonu : 5 mm. kalınlıklı kaliteli sactan imal edilecek ve patenler sabit olarak montajlı olacaktır. Kabin süspansiyonuna kayma fren ve fren blokları mekanizmaları, cıvata ile süspansiyon sacına montajlı olacaktır. Süspansiyon altında tampon çarpma sacı (5 mm kalınlıklı) olacaktır.

25- Kayma Fren : Çift yönlü (aşağı- yukarı) kayma fren kullanılacak ve CE Belgeli malzeme olacaktır. Kayma fren mekanizması üzerinde CE etiketlenmesi ve seri numarası bulunacaktır.

26- Kat ve Kabin Kapısı : Tam otomatik, VWF hız kontrollü, 900x2000 mm (Genişlik ve Yükseklik) ebatlı, sıkışma kontaklı, A1 kalite sactan imal edilmiş ve üzerine (0,8 mm – 304 kalite) satine paslanmaz çelik kaplanmış ve CE etiketlemesi yapılmış olacaktır. Kat ve kabin kapısı birbiri ile senkronize çalışacaktır. Kat ve kabin kapısı komple (kilit – fiş – kontak ve kapı panelleri) CE Belgesine haiz olacaktır. Durak kapıları, binanın yangından korunması için geçerli Yönetmeliğe uygun olarak imal ve montaj edilecektir. (Yangın Yönetmeliği Madde 62)

27- Fotosel : Boy fotosel kullanılacak ve fotoselin görüş açısı; Kabin Kapısı girişinde asansör tabanı ve tavanını en iyi bir şekilde görecek tarzda montaj kilidi olacaktır.

28- Kat Butonları : Kat butoniyer kapakları; 2 mm. kalınlıklı, (Cr Ni – 304) satine paslanmaz çelik malzemeden olacaktır. Butoniyer Koruma Kutuları ise galvanizli sac, aluminyum veya statik boyalı sac malzeme olacaktır.

Kat butoniyerinde; çağırma butonu, yön oku göstergeleri, servis dışı sinyali ve dijital kat gösterge lambaları bulunacaktır. Butonlar LED ile aydınlatılacaktır.

Tüm butonlarda ve gösterge camlarında kullanılan plastik parçalar; Policarbonat (PC) veya ısıya dayanıklı bir madde olacak ve butonlardaki rumuzlar, en az 0,8 mm kalınlıklı ve kabartma olarak yazılacaktır.

Butonlar; Kontak tipli (250 VAC – 3A) mikroswiç olarak temin ve monte edilecektir.

29- Kabin Butonları : Kabin butoniyer kapakları; 2 mm kalınlıklı, (Cr Ni – 304) satine paslanmazı çelik malzemeden olacaktır. Butoniyer Koruma Kutuları ise galvanizli sac, aluminyum veya statik boyalı sac malzeme olacaktır.

Kabin butoniyerinde; Aşırı yük göstergesi (sesli – ikazlı), Acil Aydınlatma Lambası, müzik – Yayın Hoparlörü, digital kat göstergesi, otomatik kapı açma – kapama butonları ile alarm butonu ve fan butonu olacaktır.

Tüm butonlarda ve gösterge camlarında kullanılan plastik parçalar; Policarbonat (PC) veya ısıya dayanıklı bir madde olacak ve butonlardaki rumuzlar, en az 0,8 mm kalınlıklı ve kabartma olarak yazılacaktır.

Butonlar; Kontak tipli (250 V AC – 3A) mikroswiç olarak temin ve monte edilecektir.

30- Flexible Kablo : Asansör için imal edilmiş yassı tip flexible kablo kullanılacaktır. Kumanda panosu – Revizyon Seti arasında boy flexible kablo kullanılacaktır. Makine Dairesi, Asansör Kuyusu Çıkışı, Kuyu ortası ve kabin altı olmak üzere 3 adet flexible kablo takozu kullanılacak ve flexible kablo %20 oranında (fazla) yedekli olacaktır.

31- Tesisat Kabloları : Kumanda devresi (220 V AC, 48 V-180 V DC) Kabloları uygun kesitli NYAF tipli ve siyah – kahverengi renkli nötr devreleri mavi renkli, toprak hattı devreleri ise sarı – yeşil renkli ve TSE’ li olacaktır. Güç devreleri Kabloları ise; NYY tipli ve toprak hatlı ve TSE’ li olacaktır.

32- Kablo Kanalları : TSE Standartlarına uygun, 40x40x mm veya 40x80 mm ebatlı, alev yaymayan tipte malzemeli olacaktır.

33- Kuyu dibi tamponları : Kabin altında 2 adet, karşı ağırlık altında ise 1 adet olacak şekilde, CE Sertifikalı kauçuk tamponlar kullanılacaktır.

34- Malzeme Seçimi : Tüm malzemeler yerli olacaktır. Asansör malzemelerine ait tip ve marka belirlenmesi yapılacak ve seçimi yapılan malzemeler ile asansör imal ve montajı yapılacaktır.

 

PROJE MÜDÜRÜNÜN ONAYI (Seçimi) YAPILACAK MALZEME LİSTESİ

 

a) Makine – Motor Grubu,

b) Kabin ve Ağırlık Rayı,

c) Kumanda Tablosu,

d) Kat ve Kabin Kapıları,

e) Kabin ve Konstrüksiyonu,

f) Kata Getirme Sistemi,

g) Halatlar,

h) Flexible Kablo,

i) Kilitler,

j) Motor Koruma Ekipmanları,

k) Basma Düğmeli Butonlar

 

35- Yedek Parça Garantisi : Yapımcı firma 10 yıl süre ile yedek parça temini ve servis garantisini taahhüt edecektir. (Taahhütname düzenlenecek ve İDARE’ ye sunulacaktır.

36- Malzeme ve İşçilik Garantisi: Asansör Tesisi Kapsamındaki tüm malzeme ve işçilik hatalarına karşı; 2 yıl yapımcı firma garantisi verilecektir.

37- Standartlar : SE863, TS8237, TS10922 EN 81-1, 95/16/AT Yönetmeliği ve Hidrolik Asansörler için ise TS EN 81-2 esasları uygulanacaktır.

38- Genel Konular : Özürlü İnsan Asansörü, 95/16/AT, TS863-8237-10922 EN81-2 Yönetmelik ve Standartlarına uygun olacaktır. Yüklenici firma Asansör İmalatçı firması için; aşağıdaki belgeleri düzenleyip Proje Müdürü ÖN Onayı ile İDARE Onayı aldıktan sonra (Malzeme Onayı formları düzenlenecek), Asansör İmalatçı firması belirlenecektir. Asansör İmalatçı firma “ONAYI” olmayan Asansörleri; İmal ve Montaj edilmeyecektir.

 

Asansör İmalatçı Firması Belgeleri (ASLI yada Noter Onaylı suretleri) aşağıda listelenmiştir. Buna göre

a) TS EN ISO 9000:2000 Sertifikasyonu Belgesi

b) Sanayi Bakanlığından Garanti Belgeleri fotokopisi (4077 Sayılı KANUN)

c) Sanayi Bakanlığınca düzenlenen “Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi” fotokopisi

d) Sanayi Bakanlığı Sanayi Sicil Belgesi

e) Sanayi Bakanlığı Marka Tescil Belgesi (Türk Patent Enstitüsü)

f) TSE Uygunluk Belgesi fotokopisi

g) TS EN 13015 Sertifikası

h) Elektik Müh. Odası - Elektrik Mühendisliği – Serbest Proje Müdürü Mühendislik (SMM) büro tescil belgesi

i) Makine Müh. Odası – Serbest Proje Müdürü Mühendislik bürosu tescil belgesi,

j) İş Bitirme Belgeleri (Asansör İmalatçı firmasının taahhüt ettiği asansörün teknik özellikleri ve sayısı kadar, Geçici Kabul veya Kesin Kabul’ ü yapılmış olmak şartı ile)

k) CE SERTİFİKASYON BELGESİ ASLI

l) 95/16/AT Yönetmeliği (15 Şubat 2003 tarih ve 25021 Sayılı Resmi Gazete) uygulaması nedeniyle, yürürlükten kaldırılan Asansör Belgeleri (İlgili Kurum yazısı ibraz edilerek) gerekli değildir.

m) Binanın Geçici Kabul Onay Tarihi itibari ile; Asansör malzeme ve işçilik hatalarına karşı 2 yıl yapımcı firma (yüklenici ) garantisi altında (Taahhütname verilerek) olacaktır.

n) Asansör İmalatçı firması, 10 yıl süre ile yedek parça ve servis garantisini TAAHHÜT edecektir. (Geçici Kabul Onay Tarihinden sonraki 10 yıl için